ادراک چیست؟

  1. خانه
  2. مقالات
  3. ادراک چیست؟
ادراک چیست؟

ادراک چیست؟ ادراک به تجربه حسی ما از جهان اشاره دار که به ما اطلاعاتی در مورد محیط اطراف خود می دهد.

ادراک متکی به عملکردهای شناختی است که ما برای پردازش اطلاعات از آن استفاده می کنیم، مانند استفاده از حافظه برای تشخیص چهره یک دوست یا تشخیص یک رایحه آشنا.

انواع ادراک شناخت محرک های محیطی از طریق حواس پنج گانه را فراهم می آورند و به افراد در شناسایی و پاسخ به محرک های محیطی خواهد کرد.

ادراک شامل حواس پنج گانه است; لمس، بویایی ، چشایی ، بینایی و صدا. همچنین شامل چیزی است که به عنوان حس عمقی شناخته می شود، که مجموعه ای از حواس است که ما را قادر می سازد تا تغییرات در موقعیت و حرکت بدن را تشخیص دهیم.

محرک های زیادی در هر لحظه ما را احاطه کرده اند. ادراک به عنوان فیلتری عمل می کند که به ما کمک می کنند جهان را بدون غرق شدن در این محرک های فراوان تفسیر کنیم.

انواع ادراک اغلب با حواس مختلف از هم جدا می شوند. این شامل ادراک بصری، ادراک بویایی، ادراک لامسه، درک صدا و درک چشایی است. ما محیط خود را با استفاده از هر یک از اینها معمولا به طور همزمان درک می کنیم.

کاربرد ادراک چیست؟

از طریق ادراک، ما بیشتر از محیط خود آگاه می شویم (و می توانیم به آن پاسخ دهیم). ما از ادراک در ارتباطات برای تشخیص اینکه عزیزانمان چه احساسی دارند استفاده می کنیم.

ما از ادراک در رفتار استفاده می کنیم تا تصمیم بگیریم در مورد افراد و گروه ها چه فکر می کنیم. ما به طور مداوم امور مختلف را درک می کنیم، حتی اگر معمولاً زمان زیادی را صرف فکر کردن در مورد آنها نمی کنیم. به عنوان مثال، نوری که بر روی شبکیه چشم ما می افتد، ناخودآگاه و به طور خودکار به یک تصویر بصری تبدیل می شود. تغییرات ظریف در فشار بر روی پوست ما که به ما امکان می دهد اشیاء را احساس کنیم نیز بدون فکر خاصی رخ می دهد.

فرآیند ادراک چگونه است؟

در رابطه با حس بینایی ما، فرآیند ادراک به این صورت است:

محرک های محیطی: محیط ما پر از محرک هایی است که می توانند توجه را به خود جلب کنند. محرک های محیطی هر چیزی در محیط است که پتانسیل درک شدن را دارد.

محرک حضوری: محرک حضوری شی خاصی در محیط است که توجه ما بر آن متمرکز است.

تصویر روی شبکیه: این بخش از فرآیند ادراک شامل عبور نور از قرنیه و مردمک، روی عدسی چشم است. قرنیه به تمرکز نور در هنگام ورود کمک می‌کند و عنبیه اندازه مردمک‌ ها را کنترل می‌کند تا تعیین کند چه مقدار نور باید وارد شود. قرنیه و عدسی با هم عمل می‌کنند تا تصویری معکوس را روی شبکیه نشان دهند.

انتقال: تصویر روی شبکیه سپس از طریق فرآیندی به نام انتقال به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود. این اجازه می دهد تا پیام های بصری به مغز منتقل شوند تا تفسیر شوند.

پردازش عصبی: پس از انتقال، سیگنال های الکتریکی تحت پردازش عصبی قرار می گیرند. مسیری که یک سیگنال خاص دنبال می کند به نوع سیگنال آن بستگی دارد.

ادراک: در این مرحله از فرآیند ادراک، شما شیء محرک را در محیط درک می کنید. در این مرحله است که شما آگاهانه از محرک آگاه می شوید.

شناخت: ادراک فقط شامل آگاهی آگاهانه از محرک ها نیست. همچنین لازم است مغز آنچه را که حس می کنید طبقه بندی و تفسیر کند. توانایی تفسیر و معنا بخشیدن به آن چه دیده ایم گام بعدی است که به عنوان شناخت شناخته می شود.

عمل: مرحله عمل فرآیند ادراک شامل نوعی از فعالیت حرکتی است که در پاسخ به محرک رخ می دهد.

راهکارهای تقویت ادراک چیست؟

شناخت دقیق خود
یکی از راه‌های موثر برای تقویت ادراک، شناخت خود است. فرد باید از ارزش ها، اعتقادات و تعصبات خود آگاه باشد. مردم معمولاً دیگران را نادرست می دانند زیرا در درک دقیق خود ناتوان هستند. هر چه شخص خود را دقیق تر درک کند، می تواند دیگران را با دقت بیشتری درک کند.

داشتن نگرش مثبت
نگرش ها تأثیر قوی و طولانی مدتی بر ادراک دارند. اگر فردی نسبت به کسی یا چیزی نگرش منفی داشته باشد، بدون شک تصور ما مخدوش خواهد شد. ما باید تلاش کنیم که نگرش مثبت داشته باشیم و اجازه ندهیم که تعصبات شخصی ما مانع قوای ادراکی شود.

تقویت احساس همدلی
همدلی به توانایی فرد در درک و حساس بودن نسبت به احساسات دیگران اشاره دارد. همدلی یک پدیده طبیعی است و به خودی خود در درون فرد ایجاد می شود. با این حال، مهارت‌های همدلی را می‌توان در طول زمان با سیستم بازخورد مناسب و با تعامل نزدیک و کار توسعه داد. با تاکید با شخص دیگر، فرد می تواند فرد دیگر را به درستی درک کند.

مقایسه ادراک خود با ادراک دیگران از یک مساله
یکی دیگر از راهبردهای مفید برای کاهش خطاهای ادراکی، مقایسه ادراک خود با ادراک شخص دیگر درباره همان شی است. با به اشتراک گذاشتن ادراکات، با دیدگاه‌های متفاوتی مواجه می‌شویم و به طور بالقوه درک بهتری از موقعیت و موضوع به دست می‌آوریم.

قضاوت سریع ممنوع
این یک گرایش طبیعی انسان است که خیلی سریع در مورد چیزی یا کسی تصور می کند. فقط در یکی دو جلسه در مورد کسی نتیجه می گیریم. قضاوت با چنین اطلاعات محدودی بسیار اشتباه است. یک استراتژی بسیار بهتر این است که شکل گیری برداشت را تا جمع آوری اطلاعات بیشتر در مورد فرد و موقعیت به تعویق بیندازید.

 

کلمات مرتبط :

ادراک چیست؟ – روشهای تقویت ادراک – ادراک بصری – ادراک شنوایی – کاردرمانی در هروی – کاردرمانی در پاسداران