بازی درمانی که در ابتدا در قرن بیستم توسعه یافت، امروزه به تعداد زیادی روش درمانی اشاره دارد که همگی از مزایای درمانی بازی استفاده می کنند. بازی درمانی با بازی معمولی تفاوت دارد زیرا درمانگر به کودکان کمک می کند تا مشکلات خود را حل و فصل کنند. این روش درمانی مبتنی بر روش طبیعی است که کودکان در مورد خود و روابط خود در دنیای اطراف خود می آموزند.
از طریق بازی، کودکان می آموزند که با دیگران ارتباط برقرار کنند، احساسات خود را ابراز کنند، رفتار خود را اصلاح کنند، مهارت های حل مسئله را توسعه دهند و انواع روش های ارتباط با دیگران را بیاموزند. بازی فاصله روانی ایمن را از مشکلات آنها فراهم می کند و امکان بیان افکار و احساسات متناسب با رشد آنها را فراهم می کند.
برخی متخصصان این تکنیک درمانی را به استفاده سیستماتیک از یک مدل نظری برای ایجاد یک فرآیند بین فردی تعریف می کند که در آن بازی درمانگران آموزش دیده از قدرت های درمانی بازی برای کمک به کودک یا نوجوان برای جلوگیری یا حل مشکلات روانی ، اجتماعی و دستیابی به رشد و توسعه مطلوب استفاده می کنند.
خانواده ها نقش مهمی در روند بهبودی کودکان دارند. تعامل بین مشکلات کودکان و خانواده آنها همیشه پیچیده است. گاهی اوقات کودکان به عنوان راهی برای نشان دادن اینکه مشکلی در خانواده وجود دارد دچار مشکلات می شوند. مواقع دیگر تمام خانواده مضطرب می شوند زیرا مشکلات کودک بسیار مخرب است. در همه موارد، کودکان و خانواده ها با همکاری یکدیگر سریعتر بهبود می یابند. بازی درمانگر در مورد چگونگی و زمان مشارکت برخی یا همه اعضای خانواده در بازی درمانی تصمیماتی می گیرد. حداقل، درمانگر می خواهد که به طور منظم با مراقبین کودک ارتباط برقرار کند تا برنامه ای برای حل مشکلات در زمان شناسایی آنها و نظارت بر پیشرفت درمان ایجاد کند.
بازی درمانی چگونه کار می کند؟
این تکنیک به درمانگران حوزه کودک و نوجوان همچون متخصصان کاردرمانی و روانشناسان که در این روش درمانی تخصص دارند اجازه می دهد تا بازی کودکان را ارزیابی و درک کنند. علاوه بر این، بازی برای کمک به کودکان برای مقابله با احساسات دشوار و یافتن راه حل برای مشکلات استفاده می شود.
با رویارویی با مشکلات در محیط بازی درمانی بالینی، کودکان راه حل های سالم تری پیدا می کنند. این تکنیک درمانی به کودکان این امکان را می دهد که نحوه تفکر، احساس و رفع نگرانی های خود را تغییر دهند.
اگرچه این روش برای اغلب افراد مناسب است، اما بازی به ویژه برای کودکان 3 تا 12 ساله مناسب است. نوجوانان و بزرگسالان نیز از تکنیک های بازی می توانند بهره مند شوند، برای این منظور، استفاده از بازی با بزرگسالان در زمینه سلامت روان نیز در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است. در سال های اخیر، مداخلات بازی درمانی برای نوزادان و کودکان نوپا نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
برنامه های درمانی در این روش به عنوان مداخله اولیه یا به عنوان یک درمان کمکی برای چندین اختلال اجتماعی، عاطفی و رفتاری مورد استفاده قرار گرفته است.
بازی درمانی در چه مشکلاتی کاربرد دارد؟
- اختلالات اضطرابی
- اختلالات وسواس فکری-اجباری
- افسردگی
- اختلال نقص توجه و بیش فعالی
- اختلال طیف اوتیسم
- اختلال نافرمانی مقابله ای
- اختلال سلوک
- مدیریت خشم
- غم و اندوه
- طلاق والدین
- رشد تحصیلی و اجتماعی
- ناتوانی های جسمی و یادگیری
- اختلال استرس پس از سانحه
- بیماری های مزمن
مزایای بازی درمانی
- مسئولیت پذیری نسبت به رفتارها و ایجاد استراتژی های موفق آمیز
- ایجاد راه حل های جدید و خلاقانه برای مشکلات
- یادگیری ابراز احساسات با روشهای مناسب
- پرورش همدلی و احترام به افکار و احساسات دیگران
- یادگیری مهارت های اجتماعی جدید و مهارت های ارتباطی با خانواده
متخصصان ما در مرکز توانبخشی پرورش نوین در تهران (میدان هروی) خدمات تخصصی توانبخشی جسمی و ذهنی کودکان را ارائه می دهند.
کلمات مرتبط :
کاردرمانی در هروی – گفتاردرمانی در هروی – مرکز روانشناسی در هروی