فوبیا در کودکان یک ترس قابل شناسایی و مداوم است که بیش از حد یا غیر منطقی است و با حضور یا پیش بینی یک شی یا موقعیت خاص ایجاد می شود.
کودکان و نوجوانان مبتلا به یک یا چند فوبیا به طور مداوم هنگام قرار گرفتن در معرض یک موضوع یا موقعیت خاص، اضطراب را تجربه می کنند.
ترس از حیوانات و حشرات ، خون ، ارتفاع ، ترس از پرواز ، ترس از فضاهای بسته ، ترس از تنهایی و ترس از تاریکی از جمله فوبیاهای رایج هستند.
در کودکان و نوجوانان، ترس شناسایی شده باید حداقل شش ماه طول بکشد تا به جای ترس گذرا، یک فوبیا در نظر گرفته شود.
اختلالات اضطرابی در همه سنین شایع است، به طوری که 25 درصد از کودکان و نوجوانان در طول زندگی خود دچار اختلال اضطرابی می شوند.
تحقیقات نشان می دهد که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی در بروز فوبیا نقش دارند. فوبیای خاص با اولین برخورد ترسناک با شی یا موقعیت هراسی همراه است. با این حال، این سوال هنوز وجود دارد که آیا این قرار گرفتن در معرض شرطی ضروری است یا اینکه فوبیا می تواند در افراد مستعد ژنتیکی ایجاد شود.
انواع فوبیا در کودکان
فوبیای خاص اضطراب با یک موضوع یا موقعیت خاص مرتبط است. از شی یا موقعیت فوبیا اجتناب می شود، با ترس پیش بینی می شود، یا با اضطراب شدید تحمل می شود تا حدی که با روال ها و فعالیت های عادی تداخل داشته باشد.
اختلال هراس. یک دوره غیرمنتظره و شدید ترس یا ناراحتی شدید که با تنگی نفس، سرگیجه، سبکی سر، لرزش، ترس از دست دادن کنترل و افزایش ضربان قلب تند و سریع (به نام حمله پانیک) ترکیب می شود. علائم ممکن است چندین ساعت طول بکشد، اما معمولا پس از 10 دقیقه به اوج خود می رسد.
اختلال اضطراب اجتماعی. ترس از یک یا چند موقعیت اجتماعی یا عملکردی در یک محیط مناسب سنی با سایرین در همان گروه سنی
اختلال اضطراب جدایی. این با ترس یا اضطراب از جدا شدن از والدین و یا شخصی که کودک وابستگی شدیدی به او دارد مشخص می شود که در فعالیت های منظم اختلال ایجاد می کند.
علائم فوبیا در کودکان
موارد زیر رایجترین علائمی است که ممکن است زمانی رخ دهد که یک کودک یا نوجوان در معرض یک شی یا موقعیت خاص قرار گیرد یا پیش بینی کند که در معرض یک شی یا موقعیت خاص قرار گیرد که باعث ایجاد ترس یا اضطراب شدید میشود. با این حال، هر نوجوان علائم متفاوتی را تجربه می کند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش ضربان قلب
- تعریق
- لرزیدن
- تنگی نفس
- احساس خفگی
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- ناراحتی معده
- احساس سرگیجه یا ضعف
- ترس از دست دادن کنترل
- ترس از مردن
- بی حسی
- گرگرفتگی
در حملات پانیک، حداقل چهار مورد از علائم ذکر شده در بالا باید با یا بدون علت شناخته شده و قابل شناسایی رخ دهد.
تشخیص فوبیا
روانپزشک یا روانشناس کودک و نوجوان معمولاً پس از یک ارزیابی جامع روانپزشکی، اختلالات اضطرابی را در کودکان یا نوجوانان تشخیص می دهد. والدینی که علائم اضطراب شدید را در کودک یا نوجوان خود مشاهده می کنند، می توانند با ارزیابی و درمان زودهنگام کمک کنند. درمان زودهنگام می تواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند.
با این حال، تشخیص فوبیا در کودکان و نوجوانان دشوار است و ممکن است نیاز به ارزیابیها و آزمایشهای متعدد در شرایط مختلف داشته باشد.
درمان فوبیا در کودکان
فوبیا، مانند سایر اختلالات اضطرابی، می تواند به طور موثر درمان شود. درمان باید همیشه بر اساس ارزیابی جامع از نوجوان و خانواده باشد. توصیههای درمانی ممکن است شامل درمان رفتاری فردی یا شناختی برای نوجوان (با تمرکز بر کمک به نوجوان در یادگیری راههای جدید برای کنترل اضطراب و حملات پانیک در زمان یا در صورت وقوع)، خانواده درمانی و مشاوره با مدرسه باشد. برخی از کودکان نیز ممکن است از درمان با دارو سود ببرند – به ویژه، داروهایی برای جلوگیری از وقوع حملات پانیک. والدین نقش حمایتی حیاتی در هر فرآیند درمانی ایفا می کنند.
درمان خاص برای فوبیا توسط درمانگر بر اساس موارد زیر تعیین می شود:
- سن کودک، سلامت کلی و سابقه پزشکی
- شدت علائم
- نوع فوبیا
- تحمل کودک نسبت به داروها یا درمان های خاص