دلایل کاهش اعتماد به نفس در کودکان
اعتماد به نفس احساسی است که فرد نسبت به خود دارد. بیشتر کودکان با گذر از مراحل یا چالشهای مختلف در زندگی، دچار کاهش اعتماد به نفس می شوند و فشارهای مختلفی ممکن است بر آنها تأثیر بگذارد ، از جمله رسانه های اجتماعی، امتحانات، مشکلات خانوادگی و سوء استفاده.
رویدادهایی مانند شروع یک مدرسه جدید، تغییر خانه یا تغییر در خانواده نیز می تواند بر اعتماد به نفس کودک تأثیر بگذارد ، اما با حمایت والدین آنها معمولاً می توانند از این امر عبور کنند.
کودکان و جوانان با اعتماد به نفس بالا اغلب:
- تصویر مثبتی از خود دارند
- نسبت به اعمال خود مطمئن هستند
- می توانند به راحتی دوست شوند و با افراد جدید مضطرب نباشند
- می توانند به صورت گروهی یا به تنهایی بازی کنند
- سعی خواهد کرد مشکلات را به تنهایی حل کند، اما در صورت نیاز درخواست کمک خواهد کرد
- می توانند به دستاوردهای خود افتخار کنند
- می تواند اشتباهات را بپذیرد و از آنها درس بگیرد
- چیزهای جدید را امتحان خواهد کرد و خود را با تغییر وفق خواهد داد
کودکان و جوانان با اعتماد به نفس پایین اغلب:
- تصویری منفی از خود دارند – ممکن است احساس بد، زشت، نامطلوب یا احمق کنند
- ایجاد و حفظ دوستی برایشان سخت است و ممکن است احساس کنند قربانی دیگران شده اند
- احساس تنهایی و انزوا کنند
- تمایل به اجتناب از تجربه های جدید
- نمی تواند به خوبی با شکست کنار بیاید
- تمایل دارند خود را پایین بیاورند و ممکن است جملاتی مانند “من احمق هستم” یا “من نمی توانم این کار را انجام دهم” بگویند.
- به آنچه به دست می آورند افتخار نمی کنند و همیشه فکر می کنند که می توانستند بهتر عمل کنند.
- دائماً خود را با همسالان خود به روشی منفی مقایسه می کنند.
دلایل کاهش اعتماد به نفس در کودکان
عدم تشویق مناسب توسط اطرافیان
برای اینکه کودک این باور را درونی کند که استعدادها و توانایی های واقعی دارد، نیاز به تشویق قوی از سوی بزرگسالان دوست داشتنی دارد. روانشناسان هشدار می دهند که اگر کودکی در طول دوران کودکی تشویق کافی دریافت نکند، ممکن است این پیام مداوم را درونی کند و با کمبود اعتماد به نفس دست و پنجه نرم کند.
نقد مداوم
اگر والدین کودکی را با انتقادهای بی حد و حصر بزرگ کنند، ممکن است کودک پیام منفی در مورد خودش دریافت کند. نتیجه انتقاد بیش از حد ممکن است کودک با نوجوانی باشد که فکر نمی کند برای مقابله با چالش ها و رسیدن به اهداف به اندازه کافی توانا، قوی یا باهوش است. کودک ممکن است پشتکار لازم برای ادامه تلاش را ایجاد نکند.
محافظت بیش از حد یا اضطراب والدین
برخی از والدین به طور ناخواسته اعتماد به نفس کودک را با محافظت بیش از حد یا دور کردن او از استقلال خفه می کنند. این کودک ممکن است به این باور برسد که افکار و توانایی های او دارای نقص هستند و برای تصمیم گیری و امتحان کردن چیزهای جدید به کمک نیاز دارد. والدین همچنین میتوانند اضطرابهای خود را به کودک القا کنند که ممکن است کودک در طول زمان آن را تصور کند. در نهایت، ممکن است کودک به دلیل قرار گرفتن مداوم در معرض اضطراب والدین ترسو شود و این امر یکی از مهم ترین دلایل کاهش اعتماد به نفس در کودکان است.
سایر دلایل
مقایسه های منفی
مقایسه می تواند پیامی منفی داشته باشد. مقایسه ها باعث از بین رفتن حس اعتماد به نفس و ارزشمندی کودک می شود، زیرا او این پیام را دریافت نمی کند که توانمند و باهوش است. هنگامی که دو کودک را در کنار یکدیگر قرار می دهید و نقاط قوت یک کودک را در برابر ضعف های کودک دیگر برجسته می کنید، کودکی که در انتهای کوتاهی قرار دارد معمولا احساس بی ارزشی و آسیب می کند.
انتظارات غیرواقعی
همه به اهداف نیاز دارند و بچه ها هم فرقی با هم ندارند. با این حال، اگر والدین انتظارات غیر واقعی را به کودک تحمیل کنند، او احتمالاً با برآورده کردن این انتظارات مشکل خواهد داشت. با شکست، اعتماد به نفس اغلب ضربه شدیدی می زند زیرا کودک احساس می کند که نمی تواند پیشرفت مطلوبی داشته باشد. داشتن انتظار بالای والدین از کودکان یکی از دلایل کاهش اعتماد به نفس در کودکان است.
متخصصان ما در مرکز توانبخشی و روانشناسی پرورش نوین در هروی خدمات تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان را براساس متدهای روز دنیا ارائه می دهند.
مقالات مرتبط :